Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren birçok yeni kavram vardır. Bu kavramlardan bir tanesi de “blog” kavramıdır. Peki blog nedir? Blog ne demek?
Üç aşağı beş yukarı herkesin blog kelimesi üzerine bir görüşü vardır. Kimisi için blog demek Danla Biliç’in çektiği makyaj videoları iken kimisi için blog demek bir internet sitesi demektir. Peki bu görüşlerden hangisi doğru? Yani gerçekten blog nedir?
İçindekiler
Blog Nedir?
İlk olaraktan kelimenin doğuşunu açıklamak gerekirse, Blog kelimesi weB-LOG kelimesinin birleşimi ile oluşmuş bir kelimedir. Ancak zaman içerisinde insanlara weB-LOG kelimesinin söylenişi zor geldiği için insanlar artık weB-LOG kelimesini kısaltarak BLOG kelimesini kullanmaya başlamıştır.
Kelimenin mazisi bu şekilde olmakla birlikte kullanım amacı, insanların herhangi bir konudaki bilgilerini veya görüşlerini kendi üsluplarıyla Blogger veya WordPress veya herhangi bir başka alt yapıyı kullanarak internet ortamında paylaşmasıdır.
- Mesela şuan da benim yaptığım gibi . Nitekim ben sizlere burada Net’e dair bilgiler ve tavsiyeler vermekteyim. Tabii bu bilgi ve tavsiyeleri tamamen kendi üslubumla kendi görüşlerimle yapmaktayım.
- Bu da aslında benim sitemi bir blog sitesi yapmaktadır.
Burada bazılarınız Blog ve Web sitesi arasındaki fark nedir? Diye sorabilir. Kısaca bunu da açıklamak gerekirse;
Blog Özellikleri:
- Dinamiktir, sık sık değişebilir / güncellenebilir.
- Blogda günlük, haftalık veya aylık bazda yazı ve görsel şeklinde kullanıcılara içerikler sunulur.
- Yazarın kendine ait üslubu öne çıkar.
- Her konu da yazılabilir. Mesela eğlencesine sadece size komik gelen hikayeleri paylaşmak için bile blog kurulabilir.
Web Sitelerin Özellikleri:
- Sadece bilgilendirme amaçlıdırlar.
- İçerikler resmi bir dille profesyonel şekilde yazılırlar.
- Durağandır: Blog’a göre daha az sayıda ve değiştirilmeyen içerikler yayınlanır.
- Bir ürün, hizmet veya endüstri hakkında içerikler yayınlanır.
Konuyu daha iyi anlamanız için bir örnek vermem gerekirse mesela her üniversitenin kendine ait bir web sitesi vardır ve bu sadece bir web sitedir. Bu web siteleri içerisinde yazılan yazılar ve yapılan duyurular sadece üniversite öğrencilerine bilgi vermek amaçlıdır. Dikkat ederseniz mesela üniversitelerin yazılarında tamamen sade, üslupsuz bir dil kullanılır. Anlatılan her ne ise tamamen kısa tutulur.
Aynı şekilde mesela e-ticaret siteleri de sadece birer web sitedir. Sadece bir ürün fotoğrafı paylaşılır ve ürünün açıklamaları yapılır, o kadar. Herhangi bir kişisel görüş falan belirtilmez. (Not: E-ticaret siteleri artık kendine alt kategori altında blog sayfaları açmaktadır)
Ancak şuan bu yazıyı okuduğunuz site üzerinden örnek verecek olursak, aslında bu site bir blog sitesidir. Çünkü ben burada kendi üslubumla yazılar yazıyorum, yeri geldiğinde her gün yeri geldiğinde haftada bir makale girişi yapıyorum.
- Aynı şekilde her ne kadar ben burada okuyuculara Net’e dair bilgiler versem da yakında bir alt kategori açar ve burada kendi dünya görüşümü de paylaşabilirim. İşte bunu yapabileceğimi göstermem bile bu sitenin aslında bir blog sitesi olduğunu gösterir.
Not: Burada şunu da unutmamak gerekir ki her blog bir web sitedir. Ancak her web site bir blog değildir. Yukarıda vermiş olduğum üzere Blog sitelerini diğer web sitelerinden ayıran belli başlı kriterler vardır. Bu kriterler, bir web sitesini blog yapabilir.
Blog nedir? Blog ne demek? Blog ile web site arasındaki fark nedir? Gibi soruları açıkladıktan sonra şimdi ise sizlere blogun ne olduğunu tam anlamı ile anlamanız için bazı sorulara cevap vermek istiyorum.
Blog Yazmak Nedir?
Blog yazmak; kurmuş olduğunuz bir site üzerine kendi görüşlerinizi, deneyimlerinizi veya bilgilerinizi paylaşmaktır. Buna “bloglamak”ta denilmektedir.
Blog Yazarı Ne Demek?
Blog yazarı, kurmuş olduğu site üzerinde kendi düşüncelerini, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşan kişidir. Blogger’da denilmektedir.
Nasıl Blogger Olunur?
Blogger olabilmek için ücretli veya ücretsiz bir tane blog kurmanız gerekmektedir. Blogu kurduktan sonra paylaşacağınız yazılar ile birlikte artık sizde bir blogger olursunuz.
- Günümüz blog sitesi kurmanın hiçbir zor tarafı yoktur. Artık teknik bilgi bilmeden WordPress veya Blogspot alt yapısını kullanaraktan kendiniz oldukça kolay bir şekilde blog kurabilirsiniz.
- Google’da “Blog nasıl kurulur?” Diye bir aratma yaparsanız karşınıza nasıl blog kurabileceğinize dair onlarca yazı çıkacaktır.
Niş Blog Nedir?
Piyasada bulunan diğer bloglara göre tek bir konuyu hedeflemiş ve sadece o konuda ki kullanıcılara ya da müşterilerine yönelik içerikler üreten tek bir konuya endekslenmiş bloglardır.
- Mesela sadece WordPress temaları üzerine tasarlanmış bir blog niş bir blogdur. Aynı şekilde sadece erkek parfümlerine odaklanmış bir blog da biş bir blogtur.
- Örnekler bu şekilde devam edebilir.
Bu soruları da cevapladıktan sonra şimdi ise sizlere Blog türleri nelerdir? Detaylı bir şekilde bu sorunun cevabını vermek istiyorum.
Blog Türleri Nelerdir?
#1. Kişisel Blog
Birçok insanın blog türleri arasında en çok araştırdığı ve merak ettiği blog türü “kişisel blogtur.” Peki kişisel blog nedir?
Kişisel blog en temel düzeyde insanların kendi düşüncelerini, becerilerini, ilgi alanlarını yazıp başka insanların okuması için paylaştığı bir blog türüdür.
- Bu blog türünün en önemli özelliklerinden bir tanesi blogun alan adının genellikle blog sahibinin ismi ve soy ismi olmasıdır. Tabi her kişisel blogda kişinin adı ve soyadı olacak diye bir şey yok; ancak genel olaraktan kişisel bloglarda bu böyledir.
- Eğer ki kişisel bloglarınızda SEO uyumlu makale yazabilir ve üslubunuzla insanları etkileyebilirseniz şunu söyleyebilirim ki kesinlikle kişisel blogunuzdan çok güzel paralar kazanabilirsiniz.
#2. Temasal Blog
Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzmanlaşmış kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır.
- Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri, blogger temaları ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bu blog türüne örnek olabilir.
#3. Kurumsal Blog
Kişisel bloglar olduğu gibi kurumsal bloglar da olmaktadır. Herhangi bir şirket, kurumun işlere bakış açısını, blog tutarak dile getirmek isteyebiliyor.
Kimi zaman akademik, kimi zaman tanıtıcı ve güncel olan yazılarla doldurulan kurumsal bloglarda, kimi zaman da düzenlenen yarışmalar duyuruluyor.
- Kurumsal bloglar günümüzde şirketlerin en az kurumsal internet siteleri kadar önem verdikleri bir site türüdür. Bu türde bir internet sitesini mutlaka yayına sokan şirketler, kurumsal blog sitelerinin modern dünyada ne kadar önemli olduğunu bilmektedir.
#4. Topluluk Blogu
Topluluk blogları kısaca üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Topluluğun odaklandığı şey, çok özel veya belli belirsiz şekilde bir tartışma grubuna benzer olarak sadece insanları cevap yazmaya cesaretlendirmek için olabilir.
- Bu tür bloglar, insanlar arasındaki sınırları kaldırmak için, tek kişiden ziyade blogu genişletmek için ve üyeleri arasında tartışmayı teşvik etmek için ortaya çıkmıştır. Diğer tartışma grupları gibi, açık uçlu topluluk bloglarının da belli başlı standart kuralları vardır ve zaten üyelik oluşturulurken üye olacak olan kişiye bu kurallar okutularak onay alınır.
Blog türleri nelerdir? Sorusunun cevabını verdikten sonra şimdi ise sizlere “Blog nasıl yazılır?” Sorusunun cevabını vermek istiyorum.
Blog Nasıl Yazılır?
Blog yazmak istiyorsanız ilk olaraktan kendinize bir tane blog sitesi açmalısınız. Blog sitesini açtıktan sonra zaten artık kullandığınız alt yapının size verdiği talimatlara göre blog yazma işine çok rahat bir şekilde başlayabilirsiniz. İşin teknik kısmı hiçbir şekilde zor değildir. Yeter ki siz kendinize ücretli veya ücretsiz bir blog açın.
Blog nasıl yazılır? Sorusunun bir başka önemli cevabı ise blog yazma işini SEO uyumlu bir şekilde yazmanızdır. Yani blogunuza gireceğiniz makalelerin SEO uyumlu olması gerekmektedir. Eğer blogunuza SEO uyumlu makale yazmazsanız, Google’dan doğal bir şekilde blogunuza trafik çekemezsiniz. Bu da yazdığınız yazıların daha az okunacağı anlamına gelir.
(Bkz: SEO uyumlu makale nasıl yazılır?)
Blogdan Ne Kadar Para Kazanılır?
İlk olaraktan şu soruya cevap vereyim; “Blogdan para kazanmak mümkün mü?” Dostlar bu sorunun cevabı kesinlikle evettir. Yani blog yazarak gerçekten güzel paralar kazanabilir ve hatta kazanç yönteminize göre blog yazarak milyoner dahi olabilirsiniz.
Blog yazarak nasıl para kazanabileceğiniz, blog üzerinden para kazanma yöntemlerinin hepsini şuradaki makalemde detaylı bir şekilde bahsettim. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
Bilgi paylaşımı için teşekkürler güzel bir blog yazısı olmuş elinize sağlık. Böyle değerli sitelere bu şekilde güzel aydınlatıcı bloglar gerçekten olmazsa olmaz.